Pyssel för små och stora barn :-)

Ibland så är det bara sååå tråkigt, och inget kul finns att göra. Här är några förslag för en sådan tråkig dag! Det här är några av syskonkvartettens tips :-)(Om man nu inte vill hjälpa mamma att scrappa vill säga...)

1. Gör en lekdeg/trolldeg

Recept; 2,5 dl vetemjöl, 1 dl salt, 2,5 dl kokhett vatten, 1 msk olja, 1 msk alun och karamellfärg.

Blanda alla ingredienser. Dela gärna upp degen innan den är färdigknådad och tillsätt ett par droppar karamellfärg, degen blir mycket roligare med färg. Obs! Om du förvarar degen i en plastpåse i kylen håller den i flera månader och kan användas om och om igen.

2. Gör egna tavlor

Fråga din mamma eller pappa efter gamla tidningar med färgbilder i. Titta igenom tidningarna med sax i handen och klipp ut de bilder du tycker om. Klistra sedan upp dem på ett vitt papper som ett collage. Det kan bli en jättesnygg tavla att sätta upp på väggen.

3. Spela spel på datorn.

Det finns nya och roliga dataspel att låna på biblioteket. Mina favoriter bland dataspelen är; Pippi Långstrump, Fem myror är fler än fyra elefanter, Emil, Disneys magiska målarlåda och Lek och lär- programmen. PS; när du ändå är på biblioteket så passa på att låna lite roliga nya böcker...DS.

4. Gör din egna sagobok

Ta några papper, hur många beror på hur tjock bok du vill göra. Vik papperen på mitten, be om hjälp att häfta i hop dem. Sedan är det bara att börja skriva på din saga och rita passande bilder. Om du inte kan skriva själv kan du be mamma och pappa om hjälp.

5. Tillverka ditt eget memory-spel

Börja med att klippa lika stora bitar av kartong. Rita och måla bilder på korten, du måste göra 2 likadana kort dvs. med samma motiv. Sedan är det bara att börja spela!

6. Gör egna såpbubblor

Så här gör du för att få stora och hållbara bubblor! 8 dl destillerat vatten, 2 dl koncentrerad såpa el diskmedel, 0.5 dl glycerol. Blanda allt i en stor hink och blåååååssss!

PS. Vattnet och glycerol finns att köpa på apoteket DS.

7. Sockermålning

Blanda lika delar strösocker och varmt vatten för att få slät bild, ta kallt vatten för att få en kornig bild. Måla rikligt med sockervatten över nästan hela papperet (glöm inte att lämna runt kanten så att det finns något att hålla i). Droppa vattenfärg med penseln på sockerlösningen, färgen sprider sig i vackra mönster.

8. Recept på badbomber

Här kommer ett jättekul recept på badbomber som vi fått genom barnprogrammet Fixarna. Jättekul att ge bort i present!

Det här behöver du:1 dl bikarbonat, 0,25 dl citronsyra, 0,5 dl badolja, karamellfärg, parfym, skärbräda, aluminiumformar, bunke, decilitermått

Gör så här: Blanda alla ingredienser i en bunke. Droppa i 2 droppar karamellfärg. Droppa ev. i några droppar parfym. Forma degen till bollar. Lägg bollarna i aluminiumformar. Låt badbomberna torka. Det tar minst 24 timmar. Sen är det bara att tappa upp ett bad och lägga i en badbomb...